

Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği (TİBDER) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı iş birliğinde, sektörün öncü firmalarının katkı ve desteğiyle düzenlenen “İtfaiye Teşkilatları İstişare Toplantısı ve İtfaiye Ekipmanları Tanıtım Programı”, 28-29-30 Nisan 2026 tarihlerinde Kocaeli’de başarıyla gerçekleştirildi.
Ülkemizdeki itfaiye teşkilatlarının gelişimine katkı sunmak, karşılaşılan sorunları ortak zeminde değerlendirmek ve çözüm önerilerini ilgili kurumlarla paylaşmak amacıyla gerçekleştirilen program; kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri ve itfaiye ekipman sektörünün öncü firmaları temsilcilerinden oluşan yaklaşık 300 katılımcı ile geniş kapsamlı şekilde icra edildi.
Toplantıya; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD, büyükşehir, il, ilçe belediyeleri itfaiye yöneticileri, akademisyenler ve itfaiye ekipman firmaları temsilcileri katılım sağladı. Program kapsamında itfaiye teşkilatlarının mevcut durumu, hizmet süreçlerinde karşılaşılan sorunlar, mevzuat eksiklikleri, kurumsal yapılanma ihtiyacı, eğitim ve standardizasyon gibi kritik başlıklar ele alınarak istişare edildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN toplantıya katılarak yaptığı konuşmada; itfaiye teşkilatları arasında güçlü bir iletişim ağının kurulması, teşkilatlar arası eğitim ve personel desteklerinin geliştirilmesi, ortak haberleşme sistemlerinin oluşturulması ve üniversitelerle iş birliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Programın uygulamalı bölümünde ise Kocaeli İtfaiye Eğitim Merkezi’nde, sektör firmalarının tanıtım ve katkılarıyla yeni nesil ekipmanların uygulamalı gösterimleri yapılmış, teknolojik gelişmelerin itfaiye hizmetlerine katkıları katılımcılarla paylaşılmıştır.
Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından kullanılan “İtfaiye Bilgi Sistemi” yazılımı tanıtılarak, katılımcılara örnek uygulamalar üzerinden bilgi verildi. Tanıtımı yapılan yazılımın, ulusal ölçekte kullanılabilecek ortak bir sistem altyapısı oluşturabileceği değerlendirilmiştir.

Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda; itfaiye teşkilatlarının ülke genelinde karşılaştığı sorunlar “Genel Sorunlar” ve “Özel Sorunlar” olmak üzere iki ana başlık altında ele alınmış, çözüm önerileri ve merkezi yönetimden beklentiler sonuç bildirisi halinde kamuoyu ile paylaşılmak üzere kayıt altına alınmıştır.
TİBDER olarak; ülkemizin afet ve acil durumlara müdahale kapasitesinin artırılması, itfaiye teşkilatlarının kurumsal yapısının güçlendirilmesi, personel haklarının iyileştirilmesi ve ulusal standartların oluşturulması yönündeki çalışmalara kararlılıkla katkı sunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.
İtfaiye Teşkilatları İstişare Toplantısı Sonuç Bildirisi, haber ekinde PDF formatında yayınlanmıştır.
SONUÇ BİLDİRİSİ
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TÜM İTFAİYECİLER BİRLİĞİ DERNEĞİ (TİBDER)