İtfaiye Müzesi

Türkiye’nin İlk ve Tek İtfaiye Müzesi olma özelliğini taşıyan “İtfaiye Müzesi” 300 yıllık bir geçmişe sahip olan itfaiye teşkilatında kullanılan malzemelerin bir araya getirilmesi hususu ilk defa 1928 yılında İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde gündeme gelmiş ve müze ilk defa 1932 yılında açılmıştır.

Müze koleksiyonuna ait olan eserler 29 Mayıs 1996 tarihinde İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinden, Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne devredildikten sonra 1998 yılında “Kont Szechenyı İtfaiye Müzesi” olarak değiştirilmiştir. O dönem Fatih’te hizmet verdiği itfaiye binasının restorasyon aşaması süresinde kapatılan Müze, İtfaiye Müzesi olarak Mayıs 2013 tarihinde ziyaretçilere açılarak İstanbul ili Beşiktaş ilçesi Kılıç Ali Paşa Su Sarnıcındaki yeni yerine taşınarak hizmet vermeye başlamıştır.

Dünyadaki en önemli itfaiye müzeleri arasında yer alan müzenin koleksiyonunda mahalle tulumbacılarından günümüz itfaiyecilerine ait dönem kıyafetleri, en eski yangın söndürme araçlarından çeşitli tulumbalar, yangın önleme fıçıları, Bayazıd Kulesi’nde kullanılan işaret sepetleri, telefon santralleri, motorlu yangın söndürme araçları sergilenmektedir.

İletişim:

Yıldız Mah. Çitlenbik Yokuşu Horoz Sok. No: 1 Beşiktaş - İSTANBUL

Tel       : 0 212 259 91 24

Faks    : 0 212 259 15 82

E-mail : kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr

Ziyaret Gün ve Saatleri:
Cumartesi ve Pazar günleri dışında 09.00-16.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilir.