Tarihçe

Derneğimizin, ilk kuruluş çalışmalarına 1994 yılında başlanılmıştır. 1994 yılında Ankara İtfaiyesi Müdürü olarak görev yapan Sayın Sabri YALIN' ın önderliğinde;

Emin PEHLİVAN (Kocaeli İtfaiyesi), H.Ali GÜLGEN (Ankara İtfaiyesi), Mustafa KARAKUŞ (Gaziantep İtfaiyesi),  Yaşar Rauf ÜNGÖREN (Karabük İtfaiyesi), Hasan Fehmi İSTENGİR (İzmir İtfaiyesi), Muhittin SOĞUKOĞLU (İstanbul İtfaiyesi), İbrahim ÖZDEMİR (Mersin İtfaiyesi) ’in özverili gayretleri neticesinde kuruluş çalışmalarına başlanmıştır.

4 yıllık bu özverili çalışmanın ardından;

Sabri YALIN (İstanbul İtfaiyesi), Nurettin DEMİRCİ (İstanbul İtfaiyesi), Salim VURAL (İstanbul İtfaiyesi), Zekerya İDE (İstanbul İtfaiyesi), Osman ÖZCAN (İstanbul İtfaiyesi), Şükrü ÖZTÜRK (İstanbul İtfaiyesi), Abdullah AKINCI (İstanbul İtfaiyesi) tarafından Derneğimizin, “Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği” adı ile 24.07.1998 tarihinde İSTANBUL’ da resmi kuruluşu gerçekleşmiştir.

1998 - 2004

Derneğimizin 1., 2. ve 3. dönem Genel Başkanlığına o tarihlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı olarak görev yapan Sn. Sabri YALIN seçilmiştir. Sn. Sabri YALIN Derneğimizin ilk Genel Başkanıdır. Sabri YALIN 1998- 2004 yılları arasında üç dönem üst üste Genel Başkan olarak görev yapmıştır.

Derneğimizin İlk Şubesi 01.08.1998 tarihinde 77-02-173 Kütük numarası ile Yalova' da kurulan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Yalova Şubesi" dir.

Derneğimizin 2. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Düzce Şubesi" 24.12.1998 tarihinde 81-004-029 Kütük numarası ile Düzce' de kurulmuştur.

Derneğimizin 3. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği İstanbul Şubesi" 05.01.1999 tarihinde 34-092-082 Kütük numarası ile İstanbul' da kurulmuştur.

Derneğimizin 4. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Erzurum Şubesi" 14.01.1999 tarihinde 25-008-157 Kütük numarası ile Erzurum' da kurulmuştur.

Derneğimizin 5. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Sakarya Şubesi" 22.02.1999 tarihinde 54-012-174 Kütük numarası ile Sakarya' da kurulmuştur.

Derneğimizin 6. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Uşak Şubesi" 25.11.1999 tarihinde 64-006-087 Kütük numarası ile Uşak' da kurulmuştur.

Derneğimizin 7. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Kars Şubesi" 07.08.2000 tarihinde 36-002-44 Kütük numarası ile Kars' da kurulmuştur.

Derneğimizin 8. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Gaziantep Şubesi" 19.04.2001 tarihinde 27-009-161 Kütük numarası ile Gaziantep' de kurulmuştur.

Derneğimizin 9. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Mersin Şubesi" 02.05.2001 tarihinde 33-018-136 Kütük numarası ile Mersin' de kurulmuştur.

Derneğimizin 10. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği İzmir Şubesi" 09.08.2001 tarihinde 35-038-016 Kütük numarası ile İzmir' de kurulmuştur.

Derneğimizin 11. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Karabük Şubesi" 12.07.2002 tarihinde 78-003-140 Kütük numarası ile Karabük' de kurulmuştur.

2004 yılında değişen dernekler yasası gereği genel kurul kararı ile derneğimiz bugünkü, “Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği” adını almış ve genel merkezi İSTANBUL' dan ANKARA’ ya taşınmıştır.

2004 - 2008

Derneğimizin 4. ve 5. dönem Genel Başkanlığına o tarihlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı olarak görev yapan Sn. Faruk KURUTUZ seçilmiştir. Sn. Faruk KURUTUZ Derneğimizin ikinci Genel Başkanıdır. Faruk KURUTUZ 2004 - 2008 yılları arasında iki dönem üst üste Genel Başkan olarak görev yapmıştır.

2008 - 2010

Derneğimizin 6. dönem Genel Başkanlığına o tarihlerde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı olarak görev yapan Sn. Mustafa KARAKUŞ seçilmiştir. Sn. Mustafa KARAKUŞ Derneğimizin üçüncü Genel Başkanıdır. Mustafa KARAKUŞ 2008 - 2010 yılları arasında bir dönem Genel Başkan olarak görev yapmıştır.

Derneğimizin 2. Şubesi olan "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Düzce Şubesi", 30.11.2009 tarihinde gerçekleştirdiği Olağanüstü Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Düzce Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nün 30.11.2012 tarihli oluru ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Düzce Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

2010 - 2012

Derneğimizin 7. dönem Genel Başkanlığına o tarihlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanı olarak görev yapan Sn. Emin PEHLİVAN seçilmiştir. Sn. Emin PEHLİVAN Derneğimizin dördüncü Genel Başkanıdır. Emin PEHLİVAN, 2010 - 2012 yılları arasında bir dönem Genel Başkan olarak görev yapmıştır.

Derneğimizin İlk Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Yalova Şubesi", 20.12.2010 tarihinde gerçekleştirdiği Olağanüstü Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Yalova Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nün 28.02.2011 tarihli ve 1021 sayılı yazısı (oluru) ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Yalova Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

2012 - 2014

Derneğimizin 8. dönem Genel Başkanlığına o tarihlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanı olarak görev yapan Sn. Ceyhun Tonguç KARAKUŞ seçilmiştir. Sn. Ceyhun Tonguç KARAKUŞ Derneğimizin beşinci Genel Başkanıdır. Ceyhun Tonguç KARAKUŞ 2012 - 2014 yılları arasında bir dönem Genel Başkan olarak görev yapmıştır.

2014 yılında yapılan 9. Olağan Genel Kurulda alınan karar gereği derneğimizin genel merkezi ANKARA’ dan İSTANBUL' a taşınmıştır.

Derneğimizin 7. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Kars Şubesi", 18.11.2012 tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Kars Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nün 30.11.2012 tarihli ve 7966 sayılı yazısı (oluru) ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Kars Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

Derneğimizin 8. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği Gaziantep Şubesi", 26.12.2012 tarihinde gerçekleştirdiği Olağanüstü Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Gaziantep Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nün 28.01.2013 tarihli ve 826 sayılı yazısı (oluru) ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Gaziantep Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

2014 - 2021

Derneğimizin 9., 10. ve 11. dönem Genel Başkanlığına o tarihlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı olarak görev yapan Sn. Ali KARAHAN seçilmiştir. Sn. Ali KARAHAN Derneğimizin altıncı Genel Başkanıdır. Sn. Ali KARAHAN 2014 - 2020 yılları (17.02.2020 tarihine kadar) arasında üç dönem Genel Başkan olarak görev yapmıştır.

Derneğimizin Tüzüğü meri mevzuat hükümleri doğrultusunda yenilenilerek hazırlanan yeni Dernek Tüzüğü 07.05.2018 tarihinde yapılan 11. Olağan Genel Kurulda kabul edilmiştir. Dernek Tüzüğü 13.07.2018 tarihinde İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Tüzükte yapılan değişiklikleri göremek için tıklayınız.

Derneğimizin 10. Şubesi olan "Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği Derneği İzmir Şubesi", 27.02.2019 tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. İzmir Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün 09.04.2019 tarihli ve E.20864 sayılı yazısı ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği İzmir Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

Derneğimizin 5. Şubesi olan "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Sakarya Şubesi", 23.10.2019 tarihinde gerçekleştirdiği Olağanüstü Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Sakarya Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün 26.12.2019 tarihli ve E.19212 sayılı yazısı ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Sakarya Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

Derneğimizin 11. Şubesi olan "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Karabük Şubesi", 26.10.2019 tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Karabük Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün 05.11.2019 tarihli ve 9199 sayılı yazısı ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Karabük Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

Sn. Ali KARAHAN'ın istifası ile Genel Başkanlığa 17.02.2020 tarihinde Yönetim Kurulu üyeleri arasından yapılan seçim sonucu yönetim kurulu asil üyesi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da Balıkesir İtfaiye Daire Başkanı olan Sn. Halil YILMAZ seçilmiştir. Sn. Halil YILMAZ Derneğimizin yedinci Genel Başkanıdır. Sn. Halil YILMAZ 11. dönem Genel Başkanı olarak 17.02.2020 tarihinden beri görev yapmaktadır.

Derneğimizin 9. Şubesi olan "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Mersin Şubesi", 07.02.2020 tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Mersin Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün 21.02.2020 tarihli ve 4891 sayılı yazısı ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Mersin Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.

Tüm itfaiyeciler Birliği Derneğimizin 12. Olağan Genel Kurul Toplantısı normal şartlarda 28.03.2020 cumartesi Günü saat 10:30 da Aksu/ANTALYA’’ adresindeki Antalya Expo Center (ANFAŞ)’ ta gerçekleştirilecekti. Fakat 2019 yılında başlayan ve dünyayı saran yeni koronavirüs hastalığına (Covid - 19) karşı devletimizin aldığı tedbirler kapsamında Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneğimizin 12. Olağan Genel Kurulu da Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri ile ileri bir tarihe ertelenmiş olup yaklaşık bir buçuk yıllık ertelemenin sonunda Tüm itfaiyeciler Birliği Derneğimizin 12. Olağan Genel Kurul Toplantısı 27.08.2021 tarihinde Balıkesir ilinde gerçekleştirilmiştir.

2021 - Günümüz

Derneğimizin 12. dönem Genel Başkanlığına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı olarak görev yapan Sn. Halil YILMAZ seçilmiştir. Sn. Halil YILMAZ Derneğimizin yedinci Genel Başkanı olup 17.02.2020 tarihinden beri görev yapmaktadır.

Derneğimizin Tüzüğü meri mevzuat hükümleri doğrultusunda yenilenilerek hazırlanan yeni Dernek Tüzüğü 27.08.2021 tarihinde yapılan 12. Olağan Genel Kurulda kabul edilmiştir. Dernek Tüzüğü 16.09.2021 tarihinde İstanbul Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Tüzükte yapılan değişiklikleri görmek için tıklayınız.

Derneğimizin kuruluş sıralamasına göre 12. Şubemiz Ordu ilinde Genel Başkan Yardımcımız Sn. Yusuf ÇINKIL, İstanbul Şube üyemiz Hüseyin ÖZTÜRK ve İstanbul Şube üyemiz Nihat KUŞLU tarafından "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Ordu Şubesi" 03.11.2021 tarihinde 52-019-109 Kütük numarası ile kurulmuştur.

Derneğimizin kuruluş sıralamasına göre 13. Şubemiz Kahramanmaraş ilinde Sn. Ahmet EKİCİ, Ali GÜRBÜZ ve Mehmet BAĞCIOĞLU tarafından "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Kahramanmaraş Şubesi" 23.12.2021 tarihinde 46-018-031 Kütük numarası ile kurulmuştur.

Derneğimizin 4. Şubesi olan "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Erzurum Şubesi", 27.03.2022 tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Şube Genel Kurulunda  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Erzurum Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün 00.00.2022 tarihli ve E.0000 sayılı yazısı ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Erzurum Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir

Derneğimizin Tüzüğü meri mevzuat hükümleri doğrultusunda yenilenilerek hazırlanan yeni Dernek Tüzüğü 08.06.2023 tarihinde yapılan 13. Olağan Genel Kurulda kabul edilmiştir. Dernek Tüzüğü 20.11.2023 tarihinde İstanbul Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Tüzükte yapılan değişiklikleri görmek için tıklayınız.

Derneğimizin 13. Şubesi olan "Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Kahramanmaraş Şubesi", 27.07.2023 tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Şube Genel Kurulunda (Tasfiye)  Şubenin fesih edilmesi kararını almıştır. Kahramanmaraş Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün 01.08.2023 tarihli ve 56865 sayılı yazısı ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Kahramanmaraş Şubesi'nin feshi gerçekleşmiştir.