TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, Ankara İtfaiye Dairesi Başkanı A. Levent Çeri ve Konya İtfaiye Dairesi Başkanı Latif Erdoğan ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Genel Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Bal'ı dinledi. Komisyonda İtfaiyecilik hakkinda bir sunum yapan BAL:
İTFAİYECİLİĞİN GENEL SORUNLARI
"Ulusal itfaiye teşkilatları temsil edecek bir kamu kurumunun olmaması ve itfaiye hizmetlerinin koordinasyonu açısından yerel yönetimlerle merkezi idare arasında sağlık bir ilişki kurulamamış olması. İtfaiye hizmetlerinin geliştirilmesi, standartlarının belirlenmesi, denetimi ve eğitimi ile doğrudan sorumlu olan merkezi bir birimin bulunmaması nedeniyle itfaiye teşkilatları arasında personel, araç, gereç, teçhizat, tesis ve kapasite olarak standardizasyon ve kalite farklılıklarının bulunması ve denetimlerinin etkin bir şekilde yapılamaması. İtfaiye hizmetlerinin etkinliği için teşkilatların gerekli ve yeterli donanıma sahip olmaması, itfaiyelerin belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan en çok etkilenen birimlerin başında olması." olarak özetledi. Bu sorunların çözülebilmesi icin ise,
İTFAİYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI
-"İtfaiye teşkilatı konusunda bir üst yapılanmanın, İtfaiye Genel Müdürlüğünün kurulması ve Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığının oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Genel Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Bal, itfaiye teşkilatlarının kurumsallaşmış acil durum örgütü olduğunu belirtti.
Acil durumların her aşamasında görev yaptıklarını söyleyen Bal, itfaiyecilerle ilgili meslek yasasının bulunmadığını ifade etti.
İtfaiye araçlarında, coğrafi bilgi sistemi tabanlı araç takip sisteminin kullanılmasını öneren Bal " İtfaiye araçlarında "ekonomik ömür standardının" olması gerektiğini belirtirken, itfaiyelerle ilgili durum tespiti yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
ÖNEMLİ OLAN OLAN BİNANIN YANGIN GÜVENLİĞİDİR. İTFAİYE MERDİVENİN YÜKSEKLİĞİ DEĞİL.
Kamuoyunda "bina yüksekliğine göre itfaiye merdiveni yüksekliğinin olması gerektiğine" yönelik algı bulunduğunu, dünyada ve Türkiye'de bu yönde bir mevzuatın, standardın olmadığını söyleyen Bal, "New York İtfaiyesinin en yüksek merdiveni 32 metredir. Türkiye'de yolların genişliği, coğrafi koşullar 42 metre üzerindeki itfaiye araçlarının çalışmasına engeldir. Bu algıyı yıkmak istiyoruz. Önemli olan binanın yangın güvenliğidir." diye konuştu.
Bal, il ve ilçe belediyelerindeki itfaiye teşkilatlarının ödenek sorunları yaşadığını da ifade etti.
OTEL DENETİMLERİ
Yangın denetimleriyle ilgili süre periyodlarına da değinen Bal, “Konaklama tesisleri üzerinden değerlendirsek, Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'nde iş yeri denetimiyle ilgili bir süre periyodu koyulmamış durumdadır, yani yılda bir mi? yapılması gerektiği, altı ayda bir yapılması gerektiği belli değildir. Konaklama tesislerinde 6,5 metre yükseklikteki binaların haricinde; 6,5 metrenin aşağısındaki binalarda duman dedektörü koyma zorunluluğu bulunmamaktadır. Biz bütün yapılarda -konut dahil- tüm iş yerlerinde 6,5 metre yüksekliğine takılmadan duman dedektörünün koyulması gerektiğini, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından oldukça değerli buluyoruz, bu anlamda da mevzuatta değişiklik yapılması gerekmektedir.