Etkinlikler

Gönüllü İtfaiyecilik Tanıtım Programı (27-29 Eylül 2016, Konya)
Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun maddi desteği, Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği (TİBDER) katkılarıyla ve Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı Gönüllü İtfaiyecilik Tanıtım Programı 27-29 Eylül 2016 tarifleri arasında düzenlenmiştir.

Amaç

6360 Sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçen süreç ile ve geçmiş dönemki ülkemizde uygulanmakta olan gönüllü itfaiyecilik çalışmaları hakkında karşılaştırma yapmak. Gönüllü İtfaiyecilik yönetmelikleri, afet yönetimi ve diğer kurumlarla yapılan işbirliği konularında görüş ve beklentilerini tespit etmek. Devlet Teşkilatları üst yöneticileri ile oluşturulacak etkileşim ve iletişim sayesinde Ülkemizin tüm illerinden gelen itfaiye Dairesi Başkanları, Müdürleri ve Akademisyenlerin tecrübe ve bilgi paylaşımını temin etmek ve bunu kalıcı hale getirmek. Gönüllü İtfaiyecilik Projesinin Uluslararası standartlara ulaştırılması, ülkemiz genelinde yaygınlaştırılmasının sağlanması ve Gönüllü itfaiyecilerimizin bir çatı altında toplanmasını sağlamak.

Katılımcılar

Gönüllü İtfaiyecilik Tanıtım Programına; Başbakanlık, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (UMKE), Türkiye Belediyeler Birliği, Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği (TİBDER), Tüm Gönüllü İtfaiyeciler Derneği(TÜGİD), Türkiye Kızılay Derneği, Acil ve Afet Derneği Başkanlığından yöneticiler ile Üniversitelerden akademisyenler, ülkemiz 61 ilinden İtfaiye Dairesi Başkanları, İtfaiye Müdürleri, gönüllü itfaiyeciler ve medya mensupları katılmıştır.

Tanıtım Programı

Tanıtım programın ilk gününde söz alan TİBDER(Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği) Genel Sekreteri ve Konya İtfaiye Dairesi Başkanı, Sayın Cevdet İŞBİTİRİCİ, dünyanın 122 ülkesinin yüzölçümünden daha büyük alana sahip, Konya İlimizin 31 ilçesi 1188 mahallesi bulunduğunu, bu mahallelerin 584 tanesinin kırsal olduğunu ifade etmiştir. Sayın İŞBİTİRİCİ İlimiz sınırlarında 110 noktada profesyonel itfaiye ekiplerimiz konumlandırılmış olup, gönüllü itfaiyecilerimizin ile birlikte toplam 658 noktada hizmet verilmektedir. Ülkemizin sayılı şehirlerinde uygulanmakta olan gönüllü itfaiyeciliğin Konya örneğinde olduğu gibi tüm Türkiye de uygulamaya konması gerektiği belirtmişlerdir. Bu amaçla Tüm Gönüllü İtfaiyeciler Derneği (TÜGİD) Kurduklarını, derneğin amacının AB standartlarında gönüllü itfaiyeciliğin ülke genelinde yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu belirtmiştir.

TİBDER (Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği) Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Sayın Celil SİPAHİ, Avrupa ve Amerika’da Gönüllü itfaiyecilik uygulamalarının çok ilerlediğini, ülkeler tarafından teşvik edildiğini bildirmiştir. Ülkemizde gönüllü itfaiyeciliğin gelişmesi için Ankara İtfaiyesi olarak özellikle Marmara depreminden sonra gönüllü olan vatandaşlar ile eğitim-seminer ve tatbikatlar düzenlenmiştir. Gönüllü itfaiyeciliğin teşvik edilmesi amacıyla; Gönüllü itfaiyecileri genel sağlık sigortasından faydalandırılması, hayat sigortası yapılması, ücret ödenmesi, sigorta primi teşvikinin yapılmasını, ulaşım hizmetlerinden gönüllülerin ücretsiz yararlandırılması gerektiğini vurgulamıştır. Gönüllü itfaiyeciliğin yapıldığı yerlerde gönüllü istasyonların açılmasına imkân tanıyan genel bir yönetmeliğin çıkarılması Gönüllü itfaiyeciliğin geleceği adına çok elzem ve hayati önem taşıdığını belirtmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkan Vekili Sayın Hasan KARAKAŞ, itfaiye için zamanın çok önemli olduğunu bu açıdan profesyonel itfaiye istasyonlarının olmadığı veya uzak olduğu yerlerde gönüllü itfaiyecilerin çok önemli olduğunu ifade etmiştir. Gönüllü itfaiyecilik hem ekonomik olması hem de yangına kısa zamanda müdahale edilme kolaylığı sağladığından Ülkemizde gönüllü itfaiyeciliğin gelişmesi için,  gönüllü itfaiyecilik yönetmeliğinin revize edilerek araç, gereç ve bina ile ilgili eksiklerin giderilerek gönüllü itfaiyeciliğin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etmiştir.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkan Vekili Sayın Ömer İSLAMOĞLU, Belediye Meclisince çıkarılan Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliği hakkında bilgi vererek Almanya’da, Hollanda’da, Fransa ve diğer ülkelerde gönüllü itfaiyecilikle ilgili izlenimlerinden bahsederek gönüllü itfaiyeci olma sebebinin genelde, kişilerin menfaatine dayandığı belirtmiştir. Ülkemizde ise gönüllü itfaiyecilik tamamen karşılık beklenmeksizin yapıldığını beyan etmiştir.

Ayrıca Programda;

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekan Yardımcısı Arif Behiç ÖZCAN; Uluslararası Gönüllülük Esasları hakkında,

Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal DURAN; Kırsal Alanlarda Gönüllülük itfaiyecilik çalışmaları hakkında,

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlığı Abdurrahman İNCE; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gönüllü İtfaiye İstasyonlarına Olan İhtiyacı Belirleyen Faktörler hakkında;

Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü Afet Yönetimi Dairesi Başkanı Dr. Eray ÇINAR; UMKE Gönüllülük Çalışmaları hakkında,

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı personeli Ahmet DAŞTEMİR Afetlerde Gönüllülük hakkında,

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı Kemalettin SAKİN; Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmelikleri ve Mevzuatının Geliştirilmesi hakkında,

BEM-BİR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Gürkan ALPER; İtfaiye Teşkilatlarının kazanımları hakkında,

Sunum yaparak katılımcılara bilgiler aktarılmıştır.

Sonuç

Ülkemizin bazı illerinde uygulanmakta olan Gönüllü İtfaiyecilik çalışmalarının hizmetlerde karşılaştığı sorunların genel değerlendirilmesi ve çözüm önerilerin yer aldığı, uluslararası katılımcıların da bulunduğu, Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği (TİBDER) önderliğinde ülkemiz itfaiye teşkilatları ve gönüllü itfaiyecilerimiz katılmıştır.

Tanıtım Programında mevzuatlar ışığında yönetmeliklerin mevcut yapısı, ikincil düzenlemeler ve yapılması gerekli diğer tasarruflarla ilgili devlet kurumlardaki yöneticileri tanışma fırsatı elde edilerek, fikir alışverişi sağlanmıştır. Gönüllü itfaiyeciliğin ülkemizdeki uygulamaları ve yurtdışı uygulamaları karşılaştırılarak, ülkemizde de her ilde yaygınlaştırılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Program aracılığı ile yabancı devletlerin temsilcileri ve ülkemiz devlet kurumları üst yöneticileri ile ikili, çoklu görüşmeler ve soru-cevap usulü bilgilendirme yapılarak, ileriki dönemlerde işbirliği ve gerekli düzenlemelerin kapıları aralanmıştır.